21. nov 2013

Kodune õunavein

Lapsepõlvest on meeles, et aegajalt mulksus toanurgas suur koduveinipudel. Aga kes siis sel ajal viitsis vaadatata või tähele panna, kuidas tehti. Et tänavu oli õunauputus, tekkis mõte proovida ise õunaveini teha. Seda enam, et vajalikud tarvikud olid vanast ajast veel osaliselt alles. Uurisin tehnoloogiat siit ja sealt ja algul tundus küll kõik väga keeruline ja lootusetu. Sellele vaatamata on tulemuseks on 16 liitrit päris hea maitsega kanget kuiva veini. Esimene vasikas ei läinudki aia taha!
LÜHIKE ÕPETUS 2,5 liitris keevas vees sulatasin 3 kg suhkrut. Lasin jahtuda 35-40 kraadini. Segasin juurde veinipärmi ning lisasin 14 liitrile õunamahlale. Lasin pudelil marliga kaetult paar päeva seista, et vein käima läheks.Aegajalt segasin. Edasi korjasin vahu ära ja panin mulksuja peale. Sedasi mulksus ta toanurgas pea 2 kuud, kuni enam mullikesi ei tulnud. Siis lasin voolikuga teise nõusse. Lisasin käärimise peataja ja 3-4 päeva segasin aegajalt CO2 eemaldamiseks. Seejärel lasin voolikuga taas teise nõusse ja lisasin selginemisained. Pudel seisis veel nädalapäevad ja nüüd lasin joogi voolikuga juba pudelitesse. Korgid peale ja sildid külge ja valmis ta oligi.

16. nov 2013

Kukrud ja muhu tikandiga kotike

 Ilmselt on igas kodus mitmesuguseid münte. Küll reisidelt tagasi toodud, küll rahavahetuste käigus järgi jäänud. Sortisin nad ära ja õmblesin vana punase sametkleidi kangast väiksed kukrud.
Igalühel ka kuldse niidiga tikitud selgitav kiri sisu kohta.

Esimene katsetus muhu tikandiga. Koti kangaks on kasutatud vana villase talvemantli kangast. Sama, millest paar kuud tagasi sai õmmeldud diivanipadjad.