22. dets 2012

Sügisest keraamikat

 Lillepott, millele reljeefse linase kangaga sissepressitud muster. Pildil seda kahjuks eriti näha pole.
Eelmisel hooajal sai tehtud analoogseid ahjupotte endale. Küpsetavad väga hästi. Need kaks aga lähevad kingituseks. Muster pottidele on saadud üraskite poolt näritud puupulgaga savil rullides.
 Liblikad on mõeldud kevadel mõnele suurele kivile liimimiseks, et aeda ilmestada. Liblikad said algselt angoobitud (savivärvidega värvitud) oranzi ja kollase tooniga. Peale põletamist ahjust välja tulles oli oranzist saanud punakaspruun ja kollasest rohekas toon. Värvid hakkasid mulle meeldima ja nii sai ka üks käte vahel vormitud kauss samade toonidega rahvariideseelikut meenutava triibustiku.

15. dets 2012

Heegeldatud kaltsuvaibad

Kuna mul kangastelgi pole, siis teen jätkuvalt kaltsuvaipu heegeldades. Need kaks vaipa on juba suvilas kasutusel. Pruun vaip mõõtudega 90x277 ja rohekates toonides vaiba mõõdud 77x165. Igatahes kaltsu (vanu rõivad ja kardinaid) kulus kõvasti, kappidesse tekkis palju vaba ruumi ja põrandad näevad kenad välja.

Vitraažaken masintapiga

Käisin hiljaaegu ühel kursusel, kus õpiti masintapist raamiga jõuluakent valmistama. See tegelikult rohkem selline poiste tööõpetuse teema aga nagu näha sain ka mina hakkama. Tõsi küll ilma juhendaja abita oleksin jänni jäänud. Ainult akna kavandi tegin ilma abita.

22. okt 2012

Hargipitsist seinapilt

Suvel alustatud ja nüüd lõpuks valmis saanud seinapilt suvilasse. Vana voodikattega kaetud papitükile on pingutatud hargipits. Lisaks õmmeldud üksikud heegeldatud lilleõied.

4. okt 2012

Põrandapadi

Mõnusalt suur ja pehme padi põrandal istumiseks ühelt poolt ja teiselt poolt.

18. sept 2012

Kaks põlle


Linane pilutikandiga põll ja triibuline põll.

Ravimtaimekotid

Suvel on hoolsalt ravimtaimi korjatud. Nüüd tuli nende hoidmiseks mõned uued linasest riidest kotid juurde õmmelda-tikkida.

Kevadist ja suvist keraamikat


Üles panemate on jäänud mõned juba mitu kuud tagasi
valminud tööd. Alustan kõige uuemast. Suvisel
vabakunstipäeval rakupõletustehnikas valminud teepiaalid.

Maitsetaimede potid köögiriiulil ja suur lillepott (läbimõõt 35 cm) hiiglasliku jõulukatuse jaoks.

Taldrikud ja lehekujulised vaagnad.

30. juuni 2012

Makilindist heegeldatud esemed

Suvilasse oli vaja teha pesunäppide hoidmise kott. Vaatasin elamises natuke ringi, et millest võiks seda teha ja avastasin juba aastaid kasutult seisvad makilindid. Lindiga koos kasutasin heegeldamiseks valget linast niiti. Kotti kaunistav lilleõis on tehtud ainult makilindist. Kahest lindist sai vahva kotikese.
Siis sattusin hoogu ja võtsin ette juba suurema töö - õlakoti. Kotile sai õmmeldud vanast jakivoodrist ka vooder kahe taskuga. Välimine tasku käib kinni nööbiga, kott ise aga pealt tõmblukuga. Kokku kulus kaheksa linti.
Seejärel valmis lintidest pesukinnas. Paraja karedusega ja peseb hästi. Materjalikulu: üks makilint.
Viimasena tegin suvekübara, kuhu kulus 3 linti.

Kaardid organza lilledega ja rahvusliku paelaga

21. mai 2012

Kilekottidest vaip ja veel üks uksestopper

Sain lõpuks valmis kilekottidest heegeldatud vaiba. Suurus 93x160 cm. Kokku kulus umbes 60 erinevas suuruses kilekotti. Tegemine võttis kaua aega seetõttu, et vahepeal sai materjal otsa.
Mulle hakkasid meeldima uksestopperid. Tunduvad kuidagi sümpaatsed ja soliidsed. Nii tegin veel ühe juurde. Kudusin ristkülikukujulise tüki ja õmblesin kokku. Täidiseks taas oad. Kui ükskord nälg majas, siis toidutagavara on olemas. :))

5. mai 2012

Dekoratiivkeraamikat

Aiahooaeg on alanud. Seni olen igal aastal aias olevasse veesilma ostnud plastikust kunstvesiroosi, mis järgmisel kevadel minema tuleb visata, sest on muutunud koledaks. Nüüd tegin vesiroosi savist. Penoplasti tükile sai vetttaluv roheline kangas ümber tõmmatud ja tekkis leht. Sellele liimisin savist õie ja katsetamisel jäi lill ilusti veepinnale hõljuma.


Vannitoa seinale joonistasin kunagi kalad. Nüüd said need endale seltsi samasugused savist kalad reljeefsel saviplaadil.
Oma tuppa tegin kausi, kuhu saab panna pudipadi, mis muidu lauanurgal vedelesid (võtmed jms.) Kauss on väljast angoobitud (savivärvidega värvitud) ja seespool on kasutatud skrafiito tehnikat.

22. apr 2012

Lipp lipi peal, lapp lapi peal nõelapistega



Kuna mul kangastelgi pole, siis olen siiani teinud heegeldatud või punutud kaltsuvaipu. Nüüd oli kogunenud hulgaliselt vanu paksemast kangast rõivaid, mida heegeldada ei anna. Lõikasin siis rõivastel õmblused ära ja sain suvalise kuju ja suurusega tükid. Ladusin need põrndale servapidi üksteise peale ja õmblesin aedpistes kinni. Kiht kangast vaheriideks, jäigem riie alusriideks ja vaip valmis. Tumedama vaip (98x178cm) on tehtud seemisnahkse pinnaga riidetükkidest. Heledma vaiba (80x178cm) jaoks kasutasin villaseid riidetükke. Ääre palistasin valge kardinavuaaliga.

Veel keraamikat

Ahjuvorm mahtuvusega 3 liitrit. Ära proovitud ja töötab väga hästi. Tegemisel juhtus selline äpardus, et kaas sai suur. Tegin uue kaane ja see sai väike. Lihtsalt ei osanud õieti arvestada, kui palju savi kuivades kokku tõmbab. Kolmandat kaant ei hakanud enam tegema - lihvisin lihtsalt suurema kaane klaasilihvimise masinaga väiksemaks.
Lillepotid, kus nüüdseks on juba ka lilled sees. Pruuni potiga juhtus ka väike äpardus. Nimelt pidi ta algselt tulema kollane aga ahju elektroonika juhtus midagi, temperatuur lülitus ise kõrgemaks ja kollane kärssas pruunikaks. Aga tulemu on igati lahe. Jääb mulje nagu oleks anum tehtud nahkehistööna.
Veel üks leivavorm. Kui eelmisel leivavormil oli kiri: "Sooja leiba sooja südamega." siis sellel on sama tekst võru keeles: "Lämmind leiba lämmä süamega.". Kõrval on kahevärvilisest savist tehtud kaks väikest sibullille potti.

Keefirivärvidega kaardid


Ääretult lihtsate võtetega väga efektne tulemus.

15. märts 2012

Käpikuid, kapukaid ja natuke muud ka


Barett samas stiilis nn. pirukamüüja kinnastega. Pirukamüüja kindad on siis sellised, kus sõrmeosa puudu. Kõrval ühed heegeldatud "pirukamüüja kindad". Kaunistuseks heegegatud lilleõis, kuhu mõned pärlid peale õmmeldud.

Talve jooksul sai kootud ka mõned sokipaarid. Ja lõpetuseks üks lõbus tviidkoes uksestopper. Täidiseks kasutasin kilo jagu tavalisi ube.

9. märts 2012

Uut keraamikat

Vahepeal on tehtud päris mitu uut asja savist.

Nagu näiteks lilleõie kujuline küünlalus ja viikingipaadi kujuline kauss.

Ja erinevate mustritega seebialuseid, servadega taldrik ja mõned tassid.

Kõige aeganõudvam oli aga sibulate ja küüslaukude hoidmiseks mõeldud nõu tegemine. Kõrval on nõukaaegse maaparandustoru ümber vormitud kandilised tassid.

22. jaan 2012

Taaskasutus ehk nööbipildid ja paeltest seinavaip



peotäis nööpe + vineeritükk + kangajupp + PVA liim = lilledega pilt
peotöis nööpe + vana lõikelaud + kangajupp + PVA liim = kuusega pilt
Koju oli kogunenud mitmesuguseid paelu. Neid sobitades ja klapitades oli tulemuseks paeltest seinavaip. Mõõdud 56x107.

6. jaan 2012

No nii! Nüüd peaks küll olema kõik varasemad tööd, mis alles ja mida õnnestus leida üles laetud. Endalegi üllatuseks avastasin siit ja sealt muudkui töid juurde. Mõned asjad on küll pidevast kasutamisest natuke kulunud ja osad armsalt vanamoodsad.
Nüüd on aga taas aega pühenduda uute asjade tegemisele.

1. jaan 2012

Aastalõpu kappide koristuse käigus avastasin siit ja sealt mõned kunagi tehtud näputööd. Tekkis mõte need kõik kuskile virtuaalselt kokku koguda. Endalegi üllatuseks on tehtud ikka päris palju. Nüüd siis tegelen nende pildistamise, üles laadimise ja blogi kujundamisega.